Nakon dve velike konferencije koje povezuju matematiku sa različitim vidovima umetnosti, a koje su održane u Francuskoj (Institute Henri Poincaré, Paris) jula 2010. godine i Italiji (University of Cagliari, Sardinia) septembra 2013. godine, treća konferencija Evropskog društva za matematiku i umetnosti održana je od 21. do 25. septembra 2016. godine u glavnom gradu Slovenije – Ljubljani. Jedan deo konferencije održan je na Matematičkom fakultetu u Ljubljani, a drugi deo na Ljubljanskom starom gradu. Veliki broj predavanja održali su svetski poznati matematičari – umetnici. Svako predavanje je bilo posebno na svoj način, a predavači su se potrudili da nas još više zaraze posmatranjem okruženja kroz matematiku i umetnost.

 

Na Ljubljanskom starom gradu održana je izložba „Paleolithic OpArt“  u čast prof. dr. Jablana Slavika čiji su radovi na polju matematičke umetnosti poznati širom sveta. Na izložbi su bile predstavljene grafike velikih formata, OpTiles velika slagalica i različite 3D strukture. Cela postavka učinila je da od 8 – 30. septembra 2016. godine svi posetioci bolje razumeju optičku umetnost, umetnost 20. veka koja korene vuče još iz Paleolita.

 

Predavanja i radionice, koji su održani na Matematičkom fakultetu tokom trajanja konferencije, pratila je izložba radova učesnika konferencije. Izloženi radovi su na različite načine ilustrovali vezu matematike i umetnosti. Na ovoj izložbi imala sam priliku da prikažem nakit koji je inspirisan optičkim ornamentima. Pored izložbe na fakultetu, nakit sam predstavila i 21. septembra na Ljubljanskom starom gradu, kada sam imala priliku da posetiocima i usmenim izlaganjem objasnim kako sam lepotu optičkih ornamenata prenela na nakit. Osim toga, 24. septembra na istom mestu održala sam radionicu na kojoj su posetioci imali priliku da istražuju  matematičke dimenzije kroz optičku umetnost, da se igraju optičkim pločicama i sami formiraju magičnu hiperkocku čije vizuelne efekte su odmah mogli da isprobaju jer je osvetljenje izložbe pružilo i tu mogućnost. Radionici su, pored učesnika konferencije, prisustvovali i građani i turisti koji su obožavaoci ove vrste umetnosti. Za pomenutu konferenciju napisala sam i rad na temu „(Anti)symmetric ornaments in math lessons“ koji će biti objavljen u Zborniku radova konferencije i uz pomoć kojeg će i kolege širom sveta moći da počnu da koriste optičku umetnost u nastavi.

 

Kako sam ja bila oduševljena izlaganjima koja sam čula, tako se i učesnicima konferencije dopao i moj rad ali i nakit koji je jedna lepa primena optičkh ornamenata. Pohvale koje sam dobila od učesnika konferencije mi veoma znače i veliki su podsticaj za moj dalji rad. Veoma sam srećna što sam upoznala mnogo divnih ljudi koji matematičku lepotu vide na nacin sličan mom, kroz umetnost. Program konferencije bio je veoma sadržajan, ali i pored toga potrudila sam se da što bolje upoznam sam grad i njegove znamenitosti.

 

O konferenciji i u reviji Logika & razvedrilna matematika:
http://www.logika.si/revija/revije-splet/Logika-2016-2017_2.pdf

 

Anđelka Simić